Flyer The Armed Man

Zondag 14 januari 2018

The Armed Man (‘A mass for peace’) is gecomponeerd ter gelegenheid van de Millenniumvieringen. Het thema van het werk is actueel: het gaat over de groeiende dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Het toont de verschrikkingen die oorlog brengt en eindigt met de hoop op vrede, wanneer “verdriet, pijn en de dood overwonnen kunnen worden”. Daarmee past het naadloos in de huidige onzekere tijden met grote maatschappelijke vraagstukken en internationale spanningen. Het stuk inspireert en emotioneert maar nodigt bovenal uit tot een blijvende dialoog over hoe mensen beter met elkaar kunnen leven.

“Een unieke kans om u onder te dompelen in een eigentijds muziekwerk met een indrukwekkende inhoud.”

Karl Jenkins droeg het stuk oorspronkelijk op aan de slachtoffers van de Kosovo crisis die plaats vond terwijl hij aan zijn compositie werkte. Het is opgebouwd rond de vaste gezangen van de christelijke mis, gecombineerd met teksten uit andere bronnen. Tijdens de uitvoering worden indringende beelden vertoond die de inhoud en sfeer van de uitgevoerde muziekstukken versterken.

“Het stuk inspireert en emotioneert.”

‘The Armed Man’ wordt niet vaak in Nederland ten gehore gebracht. Voor de uitvoering moeten veel verschillende musici bij elkaar gebracht worden en daarmee is de voorbereiding complex en kostbaar. De drie deelnemende verenigingen bieden belangstellenden met de voorstelling ‘The Armed Man’ een unieke kans om zich onder te dompelen in een eigentijds muziekwerk met een indrukwekkende inhoud. Eindhovense Koorvereniging De Toonkunst en Weerter Gemengd Koor Vivace vormen samen een koor van zo’n 120 zangers en zangeressen. Zij worden ondersteund door enkele solisten. De Koninklijke Harmonie van Thorn (ruim 80 musici) begeleidt dit koor. Het geheel staat onder de muzikale leiding van Jan Cober, chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie van Thorn.