Historie “EKV de Toonkunst”

Enkele historische feiten

Eindhovense Koorvereniging De Toonkunst is het oudste gemengd koor van Eindhoven. Het koor telt ca. 70 enthousiaste leden van gevarieerde leeftijd.

De Toonkunst is opgericht in 1896 in de voormalige gemeente Woensel. Het was aanvankelijk een mannenkoor en telde toen ongeveer 25 leden. Aangezien het ledental sterk toenam, werd in 1921 naast het bestaande mannenkoor ook een ‘damesafdeling’ opgericht. Zo konden uitvoeringen worden gegeven door zowel mannenkoor als gemengd koor.

Na de Tweede Wereldoorlog werden beide koren samengevoegd tot één gemengd koor. Tot op de dag van vandaag laat De Toonkunst zich horen in zowel binnen- als buitenland, veelal met gerenommeerde solisten en orkesten. We geven hieronder een overzicht van de vele succesvolle concerten:

1992: Carmina Burana (C. Orff) in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven.

1994: Missa Festiva (A. Gretchnaninoff / 1937) in de Notre-Dame te Parijs.

1995: Misa Criolla (A. Ramirez / 1963).

1996: Internationaal Korenfestival in Szolnok (Hongarije) en Chichester Psalms  (L. Bernstein) in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. In hetzelfde jaar werd De Toonkunst uitgenodigd door de Volendamse popgroep BZN om met hen de jubileum-cd A Symphonic Night (deel I) op te nemen, waarvan meer dan 200.000 albums zijn verkocht (platina).

1998: Zigeunermelodieën met het wereldberoemde The Rosenberg Trio.

1999: Concertreis naar Praag.

2000: Misa por la Paz et la Justicia en Misa Criolla in het bijzijn van componist Ariel Ramirez, uitgevoerd in het Concertgebouw te Amsterdam en in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven.

2002: Musical Highlights (songs uit wereldberoemde musicals) met orkest van Harry van Hoof en solistische medewerking van Marco Bakker.

2003: Theaterproductie Echt Eindhoven, Dommelbreed in de Stadsschouwburg te Eindhoven.

2005: Concert 9de van Beethoven m.m.v. Helikonorkest in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven.

2006: Concierto de Musica Argentina; een Argentijns programma met o.a. Misa Criolla (A. Ramirez) en Misa Tango (L. Bacalov), m.m.v. Johanni van Oostrum (sopraan), John Bröcheler (bariton) in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Concertreis naar Berlijn.

2008: Concert The American Way: met musicalmelodieën (medley uit Miss Saigon, Jesus Christ Superstar), gospels en spirituals (Feel the Spirit, J. Rutter) m.m.v. Gospel- en Soulkoor Rise & Shine (Amsterdam) in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven.

2009: Concertreis naar Londen. In de Blackheath Music Hall heeft De Toonkunst samen met het Blackheath Choir onder meer de Carmina Burana ten gehore bracht. Ook werd een uitvoering (Dome Dais Recital) verzorgd in de St. Pauls’ Cathedral.

2010: Concert t.g.v. 25-jarig dirigentenjubileum van Ed Verschuren. In het Muziekgebouw te Eindhoven worden in samenwerking met het Blackheath Choir (Londen) de Carmina Burana en het Requiem van K. Jenkins uitgevoerd, m.m.v. groot orkest, Eindhovens Kinderkoor, Peter Zimmerman en Mark van Platen (piano), Franka van Dommelen (sopraan).

2013: Concert Requiem voor Vincent van Gogh (E. Lotichius) in de St. Catharinakerk te Eindhoven, m.m.v. instrumentaal ensemble, Alison Black en Jorrit van den Ham (piano), Daniella Buijck (sopraan), Matthijs Mesdag (bariton), Daan Corneillie (tenor). Het betreft een prachtig Nederlandstalige Requiem dat Erik Lotichius (http://www.eriklotichius.be/) in 1990 componeerde in opdracht van de Stichting Vincent van Gogh om stil te staan bij Vincents sterfjaar 1890. Het handelt over het aangrijpende levensverhaal van deze bijzondere kunstenaar.

2014:

 • 15 februari: Misa Criolla in Catharinakerk met Daniel Fanego y su Gruppo, Alison Black (piano) en Franka van Dommelen (sopraan).
 • 29 september: concert in Pieter Eiffhuis te Eindhoven,  Alison Black (piano)
 • 15 december 2014: kerstconcert in huize Peppelrode, Alison Black (piano)
 • 24 december 2014: kerstconcert op Vliegbasis Eindhoven

2015:

 • 6, 7 en 8 maart: Koorreis naar Nordrhein-Westfalen (Duitsland) met optredens in Paderborn en Klooster Dalheim.
 • 13 juni: Feestelijk concert t.g.v. het 30-jarig dirigentschap van Ed Verschuren. Na het concert ontving Ed van de burgemeester van Nuenen een koninklijke onderscheiding en werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
 • 21 november: Magnificat van Nicholas White in Muziekschool Eindhoven (CKE) met Lighttown Big Band. Een Europese première.

2016:

 • Het predicaat ‘Immaterieel Erfgoed van de Stad Eindhoven’ werd aan De Toonkunst toegekend. De daarbij behorende oorkonde werd op 14 maart 2016 door wethouder Mary-Ann Schreurs overhandigd.
 • Op 29 mei een Korenfestival georganiseerd ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van De Toonkunst.
 • Op 16 december heeft de nieuwe Eindhovense burgemeester John Jorritsma het aanbod aanvaard de nieuwe beschermheer van het koor te worden.
 • 16 december Kerstconcert in de St. Petruskerk m.m.v. het Woensels Muziek Corps.
 • 18 december Kerstconcert in den Eerdbrand, Eindhoven.

2017:

 • 10, 11 en 12 maart:Koorreis naar Schmallenberg (Duitsland) met een optreden in het nabijgelegen klooster van Grafschaft.
 • 4 mei: Dodenherdenking de Oude Toren, Eindhoven.

2018:

 • 14 en 28 januari 2018: The Armed Man van Karl Jenkins, uitgevoerd door EKV De Toonkunst, Weerter Gemengd Koor Vivace, orkestbegeleiding De Koninklijke Harmonie van Thorn onder leiding van Jan Cober, chef-dirigent van de Kon. Harmonie van Thorn.

2019

 • 23 maart: Operaconcert met Vincent Robert (piano) en Rianne Wilbers (sopraan) in Muziekschool Eindhoven (CKE)
 • 4 mei: Dodenherdenking de Oude Toren, Eindhoven.