– A Musical Journey

Voor De Toonkunst en Ascolta wordt het nu een feit en gaan we samen als één Koor. De naam van het koor zal de ‘Eindhovense Koorvereniging De Toonkunst’ blijven. We gaan dit waarmaken met een fusieconcert dat plaatsvindt op zaterdag 19 november 2022.
Het concert begint om 20.15 uur in de concertzaal van CKE, Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven.
Entreekaartje kost € 15,00 (incl. koffie/thee). U kunt deze bestellen per mail bij Corrie van der Meijden, c.vandermeijden@onsnet.nu

De titel “A Musical Journey” voor het aankomende concert is een passende naam, die in vele opzichten de lading dekt. Op het programma staan liederen die te maken hebben met het thema ‘fusie’ en ‘samenwerken’.
Je zou het kunnen omschrijven als een soort reis om samen weer ergens thuis te komen, hetgeen terug te vinden is in teksten als “Going Home” en “Coming Home”. Daarbij komt “Going Home” uit de Negende Symfonie van Antonin Dvorak, die destijds emigreerde van Tsjechië naar Amerika en “Dry your tears, Africa” uit de film “Amistad”, die een reis beschrijft van een gelijknamig slavenschip, dat uiteindelijk gedwongen aankomt in de Verenigde Staten.
Samen met “Look Down” uit de film “Rosewood” hebben deze stukken elementen van een soort thuiskomst, zij het ieder vanuit een verschillende achtergrond en niet allemaal vrijwillig dus, hetgeen ook terug te vertalen is naar de reden van de fusie, die ook enigszins uit noodzaak geboren is, gelukkig wel minder dramatisch.
Aangezien “Porgy and Bess” vooral gestoeld is op de Afrikaans gekarakteriseerde stukken (inclusief “Baba Yetu”) sluit deze medley hier heel goed op aan, om vervolgens met zijn straattaal getinte teksten een mooi bruggetje te vormen naar “West Side Story” en we uiteindelijk met “The Sound of Music” terugkeren in Europa.

Naast het koor treden er enkele nationaal bekende solisten op. We worden op piano begeleid door Natalia Tretiakova. Het geheel staat onder leiding van onze dirigent Vincent Robert.