– Een muzikaal huwelijk tussen Eindhovense koren wordt bezegeld in het CKE

EINDHOVEN – Ze bestaan allebei al decennia en gaan nu samen verder. Muziekkoren De Toonkunst en Ascolta hebben zaterdag 19 november hun eerste gezamenlijke uitvoering.

Geert van Elten 18-11-22, 15:07 Bron: ED

A Musical Journey is de titel van het concert van de Eindhovense Koorvereniging De Toonkunst. Een passende titel, gezien het programma, waarover straks meer. Maar ook passend vanwege de fusie met het koor Ascolta, eveneens uit Eindhoven.

Opgericht in 1896

Beide hebben een rijke geschiedenis, wat je zou kunnen zien als een muzikale reis door de tijd. De Toonkunst begon in 1896 als mannenkoor en deed zoals toen gebruikelijk ook aan toneel, vertelt voorzitter Ton Gielissen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er dames bij en maakte het koor een bloeiperiode door met meer dan honderd zangers.

,,Ascolta is Italiaans voor ‘luister’”, zegt Hanny Marcelis, ook voorzitter en al 35 jaar lid. ,Het ontstond in 1957 als personeelskoor Tussen de Rails van de NS. En repeteerde in De Fuut aan de Fuutlaan, dat nog steeds onderdak biedt aan ontspanningsclubs van spoormensen.

Minder contributie

Beide koren kampten met vergrijzing en een teruglopend aantal zangers. ,,Dat was een probleem”, aldus Gielissen. ,,Voor de kwaliteit van het zingen natuurlijk, maar er kwam ook minder contributie binnen en we hadden moeite bestuursleden te vinden.” Het toeval wilde dat een van de Ascoltanen iemand van de Toonkunst tegenkwam, waarna ze vaststelden dat een samengaan wellicht een optie zou zijn. ,,Wij hadden vooral een tekort aan mannen”, zegt Marcelis.

A Musical Journey is het eerste optreden van het nieuwe koor. Het concert zaterdag 19 november om 20.15 uur in de concertzaal van het CKE aan de Pastoor Petersstraat, maakt een reis langs de wereld van Dvorák (Negende Symfonie), Gerschwin (Porgy and Bess), Bernstein (West Side Story), John Williams (Dry Your Tears, Afrika) en Irwin Kostal (Sound of Music). Daarmee doet het recht aan de geschiedenis van beide koren.

De Toonkunst maakte naam met een uitvoering van The Armed Man en het Requiem van Andrew Lloyd Webber. Corrie van der Meijden zingt al dertig jaar als sopraan bij Ascolta. Haar favoriet? ,,Dat is toch As It Was In Heaven. Het zingt heel fijn, vanwege de emotie die in de film zit.” Ze is blij met de fusie en kijkt uit naar het concert, maar ook naar de altijd goed bezochte uitvoeringen in verzorgingshuizen.

Voelt als thuiskomen

Vincent Robert was pianist bij De Toonkunst en keert nu terug als dirigent. ,,Dit voelt als thuiskomen”, zegt hij voordat hij in gemeenschapshuis De Uitwijk met de solisten Barbara Blanck de Wit en Bo van Vliet aan de slag gaat, terwijl pianiste Natalia Tretiakova het koor ondersteunt bij de repetitie.

Opmerking: Dit artikel is ook te lezen op de site van het Eindhovens Dagblad, klik hier